130

Po mišljenju stručnog žirija iz kompanija Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, najbolje aplikacije regionalnog takmičenja održanog u martu 2021. godine kreirali su srednjoškolci iz Niša, Doboja i Podgorice.

Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobjednici nacionalnih takmičenja, susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video-konferencije.

Kao najbolje regionalne aplikacije stručni žiri je proglasio „Dreamscape“, koju su izradili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, „Leafy“ JU Saobraćajne i elektro škole iz Doboja, te „New View“ JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Pobjednički timovi kao glavnu nagradu dobili su vrijednu informatičku opremu.

Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, 2021. godine pripalo je timu „Fiki Car“, za aplikaciju „NDP“, a koju je izradio Filip Obradović, učenik Računarske gimnazije iz Beograda, čija je inovativnost nagrađena prestižnim mobilnim telefonom.

Jednom od najboljih aplikacija Regionalnog takmičenja proglašena je aplikacija pod nazivom „Leafy“, tima „Electronic Code“ iz Saobraćajne i elektro škole Doboj, čiji su autori Aleksandar i Bojan Dolić. Oni su prethodnih godina zaredom pobjeđivali na državnom nivou a na četvrtom Regionalnom app izazovu ostvarili su želju o pobjedi.

Uprkos specifičnoj situaciji kojaje trajala usljed epidemije, interesovanje za m:tel App takmičenje, a time i za Regionalni app izazov se nije smanjivalo, i pokazalo se da je spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primjene znanje stečeno u školi i tako unaprijede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT-ja.

U četvrtom ciklusu, na regionalnom nivou pravo da učestvuju imali su učenici iz ukupno 93 škole iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Pogledajte foto galeriju četvrtog ciklusa takmičenja.

Share
Go Top