140

U finalnom ciklusu takmičenja, drugi Regionalni app izazov se održao u Podgorici krajem februara 2019. godine i na njemu su učestvovali timovi iz Srbije, BiH i Crne Gore – autori pobjedničkih aplikacija na državnim takmičenjima.

Među mnogobrojnim kvalitetnim aplikacijama, kao najbolje izdvojile su se aplikacije „Zvučna radionica“ tima „Log10“ iz Gimnazije Banja Luka, aplikacija „Đee Bus“ tima „DžumBus“ iz srednje Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i aplikacija “Collector“ tima „kollTeam“ iz Gimnazije „Bolyai“ iz Sente, koje kao glavnu nagradu dobijaju put u Berlin, na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija,, ID TechEx Show.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, te godine je dodijeljena timu „South Serbia Džiberi“  iz Gimnazije „Svetozar Marković“ Niš  koji su se predstavili sa aplikacijom „virSpeak“. Dobitnicima su ovom prilikom uručeni vrijednim pametnim telefonima.

Autori pobjedničke aplikacije iz Bosne i Hercegovine bili su dva mlada talenta, tadašnji maturanti iz Gimnazije Banja Luka – Nikola Petrović i Vukašin Berić.

„Veoma smo zadovoljni cjelokupnom organizacijom kako ovog takmičenja, tako i putovanjem, pa i samim događajem i boravkom u Podgorici. Takođe, naročito smo srećni što smo imali priliku družiti se sa ostalim učesnicima takmičenja iz Srbije i Crne Gore, i upravo tu interakciju smatramo neprocjenjivim iskustvom“, rekao je Nikola Petrović i dodao da je konkurencija bila jaka, sve aplikacije odlične, pa žiriju zaista nije bilo lako da se odluči za najbolje. On je dodao i da je sjajno što su svi učesnici, u okviru programa koji je m:tel pripremio, imali priliku pratiti i prezentacije dva startapera i čuti njihova iskustva iz prakse, kako se probiti na tržište sa dobrom idejom. 

Vukašin Berić je takođe pohvalio organizaciju ovog takmičenja, ali i svih dodatnih aktivnosti koje je m:tel pripremio u okviru ovog regionalnog izazova. „Veoma se radujemo nagradi koju smo osvojili, tj. odlasku u Berlin na konferenciju IDTechEx Show. Budući da je to jedna od važnijih konferencija i da se na njoj predstavljaju najnovije tehnologije i najbolje svjetske kompanije koje se bave ovom oblašću, imaćemo priliku da budemo u centru zbivanja, ali i da vidimo širu sliku svijeta moderne tehnologije“, rekao je Vukašin Berić

Pored samog takmičenja, drugi Regionalni app izazov pružio je kreativnim mladim ljudima da se međusobno povežu i razmjene iskustva, da prisustvuju zanimljivim predavanjima i da bolje upoznaju prelijepu Podgoricu.

U aprilu iste godine, Nikola i Vukašin su sa svojom mentorkom, profesorkom Danijelom Štrbac Uletilović, posjetili konferenciju IDTechEx Show! u Berlinu.

Posjeta jednoj od najvećih tehnoloških konferencija u Evropi, gdje se kroz izložbeni dio i specijalizovane kurseve predstavila primjena savremenih tehnologija, bila je odlična prilika za najbolje programere u regionu da se upoznaju sa novim trendovima, posebno na polju IT tehnologija.

I ovaj put, studijsko putovanje u Berlin bilo je svojevrstan završetak drugog ciklusa takmičenja.

Pogledajte foto galeriju drugog ciklusa takmičenja.

Share
Go Top