153

U martu 2022. godine, timovi iz BiH su dobili čak dvije nagrade na Regionalnom app izazovu! Najboljim programerima proglašeni su timovi iz Modriče, Sente, Podgorice i Banjaluke a pobjednicima su uručene nagrade u vidu vrijedne informatičke opreme!

Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, kao članice Telekom Srbija grupe, organizovale su peto po redu takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“.  Ponovo su, zbog epidemiološke situacije, pobjednici nacionalnih takmičenja svoje aplikacije predstavili putem video-konferencije.

Nakon što je svoje aplikacije predstavilo ukupno petnaest timova srednjoškolaca iz tri zemlje, stručni žiri je kao najbolje regionalne aplikacije proglasio: Dnevnik pčelarstva,  tima “Widgetry” iz Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ Modriča, 6Sense, tima “Mirage” iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ Podgorica i  SmartWater, tima “GardenerZ” iz Gimnazije sa domom učenika za talentovane učenike ”Boljai” – Senta.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije  – Igor Osmokrović“ pripala je timu „Fokus pokus“ iz Gimnazije Banja Luka i njihovoj aplikaciji SteamGate.

Pobjednik petog Regionalnog app izazova iz BiH je Andrej Vujić, tada učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ iz Modriče, koji je svojom aplikacijom Dnevnik pčelarstva, oduševio ovogodišnji žiri i zasluženo se našao na vrhu. „Na ovogodišnjem takmičenju konkurencija je bila izuzetno jaka, te čestitam svim učesnicima, a posebno pobjednicima. Učestvujem drugu godinu zaredom i mnogo sam napredovao u odnosu na prošlu godinu. App takmičenje je izvanredna prilika da mladi programeri pokažu svoja znanja, razmijene iskustva sa ostalim mladim progamerima iz regije kao i da unaprijede postojeća znanja”, rekao je Andrej Vujić.

Specijalna nagrada koja se svake godine dodjeljuje timu za naročitu inovativnost aplikacije, pripala je timu iz Gimnazije Banjaluka. Nikolina Gatarić, Sava Malinović i Nikola Vujković, tada učenici četvrtog razreda, rekli su: “Ovogodišnje App takmičenje zaista je bilo izazov za naš tim posebno jer smo željeli da isprobamo rad sa novim tehnologijama. Isprobavanje novih stvari uvijek nosi rizik, ali u našem slučaju taj rizik se isplatio i na svoju aplikaciju smo izuzetno ponosni. Drago nam je da je i stručni žiri prepoznao inovativnost našeg projekta i dodijelio nam specijalnu nagradu za inovativnost, koja za nas predstavlja značajno priznanje.“

Predstavnici Telekom Srbija grupe su izrazili zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za Regionalni app izazov, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uprkos otežanim radnim uslovima zbog epidemiološke situacije. Na ovaj način je pokazana želja i odlučnost naših srednjoškolaca da sve što su naučili u školi primijene i u praksi i da daju gotova IT rješenja koja olakšavaju svakodnevni život.

Glavna nagrada za pobjedničke timove bila je vrijedna informatička oprema, dok su članovi tima koji je žiri ocijenio kao nainovativniji, dobili prestižne mobilne telefone.

Pogledajte foto galeriju petog ciklusa takmičenja.

Share
Go Top