115

Krajem februara 2018. godine, kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su regionalno finale takmičenja za izradu aplikacija za mobilne uređaje – „Regionalni app izazov“. U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci, pobjednici državnih takmičenja iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Stručni žiri je odlučio da su programeri iz srednje škole “28. juni” iz Istočnog Sarajeva sa svojom aplikacijom „Move Fit“ kao i autori aplikacije – „Solve & Share“ tima LeVel iz Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, pobjednici prvog regionalnog takmičenja.

Pobjednički tim pod nazivom „RB Dev“ iz Istočnog Sarajeva činili su mladi programeri Radmilo Borovina i Rade Bjelica i njihov mentor, profesor Dragan Vlačić, a kao nagradu osvojili su putovanje u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferencija, ID TechEx Show.

Pored glavnih nagrada, dodijeljene su i dvije specijalne nagrade za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice za aplikaciju „TeleTech“ i učeniku  Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičiću za aplikaciju „Stories“. Učenici su nagrađeni vrijednim mobilnim uređajima.

Za takmičare srednjoškolce, Regionalni app izazov u Beogradu bio je prilika da razmijene znanja i iskustva, ali i da dožive grad na poseban način, u okviru jedinstvene ture pod nazivom „Tesla u Beogradu“. Đaci su posjetili muzej Nikole Tesle, Elektotehnički fakultet i lokacije u gradu koje je Tesla obišao prilikom svoje jedine posjete Beogradu.

Zahvaljujući pobjedi na prvom Regionalnom app izazovu, takmičenju u izradi mobilnih aplikacija, učenici iz Istočnog Sarajeva i Niša posjetili su sredinom aprila 2018. godine konferenciju ID TechEx Show u Berlinu. Ovo studijsko putovanje za regionalne pobjednike realizovano je uz podršku kompanija m:tel i Telekom Srbija.

Posjeta jednoj od najvećih konferencija u Evropi koja je kroz izložbeni dio i specijalizovane kurseve objedinila više sektora primjene savremenih tehnologija u proizvodnji i komunikacijama, bila je odlična prilika za najbolje programere u regionu da se upoznaju sa novim trendovima, posebno na polju primjene IT tehnologija.

Učenici su sa mentorom posjetili izložbeni dio konferencije, ali i inspirativna predavanja iz oblasti 3D printinga, robotike, primjene senzorskih tehnologija u mobilnim aplikacijama i tako steknu brojna nova znanja. Studijsko putovanje u Berlin za pobjednike takmičenja je bio svojevrstan završetak prvog m:tel App takmičenja i tog edukativnog ciklusa.

Pogledajte foto galeriju prvog ciklusa takmičenja.

Share
Go Top