149

Treći Regionalnog App izazova održan je 19. februara 2020. godine u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a u finalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 15 timova, po pet timova koji su autori pobjedničkih aplikacija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri trećeg regionalnog takmičenja, naboljom aplikacijom proglasio je aplikaciju „Starlight“ čiji su autori bili Jelena Pantić, Milan Radomirović i Vuk Marković iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

S obzirom na to da je žiri imao veoma težak zadatak da odabere samo jedan pobjednički tim, odlučeno je da budu nagrađeni i kreatori aplikacije „KuMe“ (Kućni menadžer) čiji su autori  Sava Malinović, Matija Mirković i Nikola Vujković iz Gimnazije Banjaluka, kao i kreatori aplikacije „MojRED“ čiji su autori Filip Tomović, Nikola Petrić i Jovan Vuković iz Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, te godine je dodijeljena timu iz elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, koga su činili Dragan Mijatović, Petar Jovanović i Petar Kasalica za aplikaciju „Đe si, istoriju ponesi!“. Dobitnici su tom prilikom nagrađeni pametnim telefonima.

Pored druženja učesnika i obilaska Banjaluke, učesnicima takmičenja je organizovano i predavanje Nikole Obradovića, osnivača i direktora kompanije NO SOLUTIONS od koga su imali priliku čuti iskustva iz realizovanih projekata koji se tiču razvoja mobilnih aplikacija i saznati više informacija o tome kako se snaći u IT svijetu.

Nažalost, vrlo brzo po proglašenju regionalnih pobjednika desila se situacija s pojavom virusa korona koja je spriječila pobjedničke timove da otputuju na planirano studijsko putovanje u Portugal. Iako je u pitanju bila viša sila, te bez obzira na uplaćene vaučere za realizaciju putovanja, kompanija m:tel nije ostavila ni pobjednike treće generacije bez nagrada.

Čim je bilo moguće organizovati posjetu, predstavnici kompanije m:tel su ugostili banjalučke gimnazijalce koji su činili pobjednički tim – Savu Malinovića, Matiju Mirkovića i Nikolu Vujkovića, kao i njihovu mentorku prof. Danijelu Štrbac Uletilović, te im uručili vrijedne poklone – laptope i mobilne telefone.

Pogledajte foto galeriju trećeg ciklusa takmičenja.

Share
Go Top