148

U četvrtom ciklusu m:tel App takmičenja za srednjoškolce u kreiranju mobilnih aplikacija za Android ili iOS, u februaru 2021. godine su na državnom nivou za najboljih pet odabrane aplikacije srednjoškolaca iz Doboja, Banjaluke, Modriče, Gradiške i Mostara a njihovi autori su nagrađeni vrijednim telefonima.

Pobjedničke aplikacije četvrtog državnog m:tel App takmičenja iz BiH bile su:

Tim Electronic Code, Saobraćajna i elektro škola Doboj, aplikacija “Leafy”

Leafy aplikacija predstavlja novu epohu savremene poljoprivrede pomoću IT-a, koja skeniranjem biljaka otkriva i sprečava njihove bolesti. Takođe, Leafy povezuje poljoprivrednike u njihovoj blizini koji kupuju ili prodaju proizvode. Putem foruma, poljoprivrednici jedni drugima mogu pomoći iskustvom i savjetima.

Tim Linuxovci, Gimnazija Banja Luka, aplikacija “AppMobil”

Multifunkcionalna aplikacija za vozače i sve one koje interesuju automobili. AppMobile nudi sve što je potrebno kako bi korisnik imao uvid i dobio analitiku za različite tipove troškova svog automobila. Aplikacija obrađuje 12 tipova troškova, daje grafički prikaz analitike i nudi detaljne podatke o potrošnji goriva.

Tim Vujć, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, aplikacija “Fooody.ba”

Foody.ba je aplikacija za brzo i jednostavno naručivanje hrane iz restorana putem interneta. Aplikacija nudi jednostavno kreiranje naloga, narudžbu hrane u par klikova, obavještenja o ishodu narudžbe i memorisanje adresa za dostavu.

Takođe, Foody.ba je namijenjen i privrednim subjektima da se registruju i plasiraju svoju ponudu korisnicima aplikacije.

Tim Black Software Studio, Tehnička škola Gradiška, aplikacija “Be Healthy”

Be Healthy je aplikacija namijenjena za promociju zdravlja, pomoću koje će korisnici dobiti savjete za zdrav život, zanimljivosti o hrani, društvenu mrežu za razmjenu iskustva, podsjetnik za lijekove, savjete za vježbanje i druge funkcionalnosti.

Tim RiskFactor Team, Gimnazija Mostar, aplikacija “RiskFactor”

Riskfactor omogućava korisniku da, putem formulara, uradi testiranje na mogućnost zaraze COVID-19 virusom na osnovu čega će dobiti određenu preporuku. Na raspolaganju su mu i brojevi najbližih medicinskih ustanova, kao i brojne informacije o zdravim namirnicama i vitaminima.

Četvrti ciklus takmičenja je obilježio veliki broj dobrih ideja i kvalitetnih aplikacija a učesnici su se u velikoj mjeri već razvili kao programeri.

Pobjedom na državnom takmičenju, autori najboljih pet aplikacija stekli su pravo učešća na Regionalnom app izazovu, gdje su se takmičili sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Pročitajte koja je aplikacija pobijedila na četvrtom Regionalnom app izazovu.

Ukoliko vam se dopada neka od ideja ili aplikacija i želite da kontaktirate tim koji ju je osmislio, kontaktirajte njihovu srednju školu ili pošaljite mail na app.takmicenje@mtel.ba.

Share
Go Top