68

19 timova lansiralno svoje ideje

U sedmom m:tel App takmičenju za izbor najboljih aplikacija na državnom nivou, žiri je izabrao najboljih pet koje će dalje predstavljati BiH na Regionalnom App takmičenju u Beogradu početkom mjeseca marta.

U ovom ciklusu takmičenje je održano online, a na njemu su imali pravo da učestvuju timovi, odnosno autori gotovih aplikacija koje su na adresu m:tel-a stigle do roka predviđenog konkursom koji je objavljen u prethodnoj godini. U sedmom ciklusu m:tel App takmičenja za najbolje aplikacije za mobilne uređaje u BiH stiglo je ukupno 19 aplikacija iz 15 srednjih škola i 13 gradova BiH.

Nakon održanog online takmičenja, najboljim aplikacijama proglašene su:

Tim Devs, Tehnička škola Mihajlo Pupin Bijeljina, aplikacija “ExpertEase

Aplikacija ExpertEase povezuje ljude i stručnjake širom različitih profesija i stvara dinamičnu digitalnu zajednicu posvećenu razmjeni znanja i iskustava. Profesionalcima nudi platformu gdje mogu isticati svoje vještine i dijeliti svoje znanje, kao i da primaju pitanja od strane korisnika.

Korisnici ExpertEase imaju pristup raznovrsnom spektru stručnjaka iz različitih oblasti. Bez obzira na to da li im je potreban pravni savjet, medicinske informacije ili pravljenje web sajta aplikacija pokriva sve oblasti. Oni mogu da pretražuju profile stručnjaka, čitaju recenzije drugih korisnika i odaberu najboljeg stručnjaka koji odgovara njihovim potrebama.

Tim Expert IT, Saobraćajna i elektro škola Doboj, aplikacija “DetoxBuddy

Aplikacija DetoxBuddy uvodi osobu u proces oporavka od zavisnosti i vraca joj samopouzdanje kako bi ista mogla ponovo biti prihvaćena i društveno korisna. Aplikacija je zamišljena kao podrška zdravstvnom sistemu a njen zadatak je uvođenje osoba sa problemom zavisnosti u redovan sistem liječenja preko stručnih lica u Domovima zdravlja.

Aplikaciju, pored osoba sa problemom zavisnosti (korisnika), instaliraju i stručna lica Domova zdravlja i ista prate komunikaciju korisnika, u istu se stručno uključuju, usmjeravaju, dovode korisnike do potrebnih odluka i utvrđuju ih u istim. 

Tim Studdy Buddy, Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“ Goražde, aplikacija “StudyBuddy”

Mobilna aplikacija StudyBuddy je namijenjena svim učenicima i učenicama koji žele da pomoću nje imaju pregled svojih planiranih školskih obaveza i ocjena, te upravljaju procesom produktivnog učenja u vremenu.

StudyBuddy  ima slijedeće funkcionalnosti: Učitavanje pozdravne poruke, vremena i datuma, pregled unesenih nadolazećih i novih testova prema nastavnom predmetu i datumu, pregled i unos ocjena prema nastavnom predmetu, izračun i prikaz presječne ocjene po nastavnom predmetu na osnovu unesenih ocjena, postavljanje i aktiviranje timer-a za učenje u focus mode okruženju i isključivanje pristizanja svih obavještenja na mobilnom telefonu za vrijeme trajanja focus moda.

Tim iTek, Srednjoškolski centar „Milutin Miulanković“ Milići, aplikacija “ARTour

Mobilna aplikacija ARTour je turistički vodič opštine Milići. Sa aplikacijom, korisnik istražuje bogatu kulturnu baštinu i predivne prirodne pejzaže i otkriva svu raskoš kulturnih i prirodnih blaga ovog jedinstvenog kraja.

Aplikacija ima društveno korisnu namjenu, ima značaj u turističkoj ponudi, preplićući tehnologiju s dubokim razumijevanjem lokalne kulture i baštine. Ciljna grupa ARTour aplikacije obuhvata ne samo posjetioce i turiste opštine Milići, već i lokalno stanovništvo koje može pronaći korisne informacije i aktivnosti prilagođene njihovim interesima.

Koristeći GPS, aplikacija može precizno označiti lokacije kao što su muzeji, galerije, parkovi i druga mjesta za rekreaciju i obilazak. Ovo je izuzetno korisno za turiste koji žele istražiti grad i dobiti informacije o najbližim znamenitostima, kao i za lokalno stanovništvo koje želi otkriti nove aspekte svog grada.

Tim Ledeni breg, Srednjoškolski centar „Vasilije Ostroški“ Sokolac, aplikacija “You Choose You

Aplikacija You Choose You je namijenjena promociji obrazovanja i fakulteta u regionu te predstavlja sveobuhvatan alat za pronalaženje savršenog fakulteta, pružajući korisnicima mogućnost da kroz test profesionalne orijentacije od 40 pitanja otkriju svoja interesovanja i sposobnosti.

Nakon završetka testa, korisnici dobijaju personalizovane preporuke za tri fakulteta koji najbolje odgovaraju njihovim profilima. Pored toga, aplikacija omogućava pregled svih univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, pružajući detaljne informacije o njihovim programima, uslugama i kontaktima.

Srednjoškolci, odnosno pobjednički timovi, nagrađeni su vrijednim mobilnim telefonima i stekli su pravo učešća na Regionalnom App izazovu u Beogradu, na kojem su imali priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Pročitajte koja je aplikacija pobijedila na sedmom Regionalnom app izazovu.

Ukoliko vam se dopada neka od ideja ili aplikacija i želite da kontaktirate tim koji ju je osmislio, kontaktirajte njihovu srednju školu ili pošaljite mail na app.takmicenje@mtel.ba.

Share
Go Top