208

Šesti ciklus m:tel App takmičenja obilježila je do tada nikada jača konkurencija a srednjoškolci iz cijele BiH poslali su čak 25 funkcionalnih aplikacija.

U februaru 20233. godine, stručni žiri izabrao je pobjednike šestog m:tel App takmičenja na državnom nivou i to su bili timovi iz Tuzle, Gradiške, Bratunca, Modriče i Banjaluke:

Tim Avant, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, aplikacija “Enliven”

Enliven je alat za izgradnju zdravih navika, upravljanje emocijama i bolji san. Aplikacija nudi personalizovane planove i aktivnosti prilagođene individualnim potrebama i životnom stilu. Uz informativni dio mogu se prepoznati i promijeniti nezdrave navike.

Segment „San“ ponudiće korisniku par opcija koje će mu pomoći u rješavanju nesanice. Korisnik može odabrati željeno vrijeme spavanja i preporučeni plan spavanja. Aplikacija nudi i opciju sa zvukovima za opuštanje, poboljšanje sna i fokusa.

Tim Monotik Digital, Tehnička škola Gradiška, aplikacija “Digitalni Farmer”

Aplikacija povezuje moderne tehnologije i poljoprivredne poslove i korisniku nudi da unaprijedi svoj rad i produktivnost na farmi. Aplikacija ima oko dvadeset funkcionalnosti, nudi savjete o korišćenju pesticida, omogućava razmjenu iskustava između korisnika i druge opcije.

Uz IoT tehnologiju, pomoću senzora i drugih uređaja, korisnici  mogu da prate statistiku po svojim plastenicima, odnosno vlažnost zemlje, temperaturu vazduha, količinu vode i na osnovu tih podataka donesu bolju odluku o budućim radovima.

Tim SŠC Bratunac, Srednjoškolski centar Bratunac, aplikacija “InfoSOS”

Aplikacija predstavlja vid pomoći ljudima, jer je značajan procenat onih koji ne znaju osnovne brojeve hitnih službi. InfoSOS im pruža brzo pozivanje hitnih službi u BiH i regionu, informacije i pristup raznovrsnoj psihološkoj pomoći i informacije o raznim humanitarnim organizacijama.

Svi važni brojevi uneseni su u aplikaciju kako bi svaki muškarac, žena i dijete mogli brzo i lako pozvati pomoć kada im je potrebna. Sa izborom države, aplikacija nudi i turističke informacije.

Tim Widgetry, Srednjoškolski centar „Jovan Cvijić“ Modriča, aplikacija “Praktikum”

Praktikum predstavlja digitalizaciju vođenja evidencije, ocjenjivanja i tradicionalnog dnevnika praktične nastave. Aplikacija povezuje srednju stručnu školu, učenike, roditelje i radne organizacije u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu.

Koordinatorima praktične nastave omogućeno je automatizovano vođenje i praćenje evidencije o pristustvu učenika praktičnoj nastavi u preduzećima, praćenje rada i zalaganja učenika na praksi u preduzećima, periodično ocjenjivanje učenika i informisanje škole.

Preduzeća imaju direktan pristup godišnjem programu i mjesečnim planovima rada u školi.

Učenicima se olakšava kreiranje portfolia sa radovima, dijeljenje portfolia sa koordinatorima, a roditeljima uvid u prisustvo učenika na praksi i ocjene.

Aplikacija je inspirisana uvođenjem EDUKOM dnevnika u sve srednje škole u Republici Srpskoj.

Tim Velocity, Gimnazija Banja Luka, aplikacija “SmartUpShop”

U prodavnici ili tržnom centru sa SmartUpShop aplikacijom korisniku je olakšana kupovina jer mu se nudi pregled aktivnih popusta, prikaz gdje se željena roba nalazi kao i pretraga proizvoda sa cijenama.

Opcija Naruči online namijenjena je kupcima u žurbi kako bi im se omogućilo da ih već naručene namirnice čekaju na kasi.

Kompanija m:tel je ponosna na broj prijava u šestom ciklusu takmičenja, ali i na sve srednjoškolce koji se interesuju za programiranje, kao i na njihove profesore – mentore, koji su imali volje i interesovanja da učenicima pomognu u tom procesu.

Srednjoškolci, odnosno pobjednički timovi, nagrađeni su vrijednim mobilnim telefonima i stekli su pravo učešća na Regionalnom App izazovu, na kojem su imali priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Pročitajte koja je aplikacija pobijedila na šestom Regionalnom app izazovu.

Ukoliko vam se dopada neka od ideja ili aplikacija i želite da kontaktirate tim koji ju je osmislio, kontaktirajte njihovu srednju školu ili pošaljite mail na app.takmicenje@mtel.ba.

Share
Go Top