144

Na trećem m:tel app takmičenju bilo je još više škola učesnica iz cijele Bosne i Hercegovine koje su se zainteresovale za takmičenje, odnosno da svoje učenike podrže u ovom korisnom i obrazovnom procesu.

Nakon ocjenjivanja aplikacija po kriterijumima koji su uključivali ideju, kompleksnost rješenja, realizaciju, inovativnost, dizajn, funkcionalnost i opšti utisak, po ocjeni stručnog žirija iz kompanije, izdvojilo se pet aplikacija.

Njihovi autori nagrađeni su vrijednim pametnim telefonima i stekli su pravo učešća na Regionalnom app izazovu čiji je domaćin bila kompanija m:tel BiH i koje se održalo u Banjaluci.

U januaru 2020. godine proglašena je lista pobjednika na državnom nivou trećeg m:tel app takmičenja:

Tim Electronic Code, Saobraćajna i elektrotehnička škola Doboj, aplikacija “CookIT”

Aplikacija predstavlja mini društvenu mrežu za ljubitelje kuhinje. Lijep i pregledan dizajn aplikacije omogućava korisnicima da veoma lako objave svoje recepte, postave fotografije jela, a takođe da imaju pristup velikom broju drugih recepata i da razmjene iskustva sa drugim korisnicima.

Tim Linuxovci, Gimnazija Banjaluka, aplikacija “KuMe (Kućni Menadžer)”

Aplikacija „KuMe“ prikazuje podatke o mjerenjima sa senzora i omogućava njihovu kontrolu, čime čini IoT sistem.

Aplikacija je servis preko kojeg korisnici imaju uvid i kontrolu nad uređajima unutar stana ili kuće – bilo kad i bilo gdje. Aplikacija pruža uvid o trenutnom stanju i istoriji temperature i vlažnosti vazduha u stanu i prispjele pošte u poštansko sanduče.

Isto tako pomoću ove aplikacije korisnik može kontrolisati električne linije, kao i dobiti informaciju u slučaju poplave u stanu.

Tim Sportsmart Team, Gimnazija Mostar, aplikacija “Sportsmart”

Aplikacija je osmišljena kao fitness app, koja prati korisnike pomoću GPS-a i Google Map-a tokom trčanja, hodanja itd. Korisnici se motivišu osvajanjem medalja za pređeni veći broj kilometara a te podatke mogu vidjeti i za druge korisnike te se međusobno takmičiti.

Tim Nature Dev, Gimnazija Banjaluka, aplikacija “Kalkulator ishrane”

Aplikacija se bavi ishranom, a izrađena je u tri moda. Dijeta mod računa koliko kalorija, proteina, vitamina C i ostalih sastojaka korisnik unosi u organizam. Sport mod daje podatke Koliko je kalorija potrošeno na treningu. Balans mod služi za poseban režim ishrane kako bi korisnik izračunao broj unijetih proteina ili ugljiko hidrata.

Svrha aplikacije je podizanje svijesti o zdravom načinu života, podaci se ažuriraju automatski a može raditi i u oflajn modu.

Tim Black Software Studio, Tehnička škola Gradiška, aplikacija “Smart Easy Education”

Aplikacija je namijenjena učenicima u edukativne svrhe, i ima više namjena. Može se koristiti kao društvena mreža na kojoj se razmjenjuju zajedničke želje, problemi, slike, pitanja i ostalo, putem aplikacije učenik dobija motivacione poruke, može da koristi vježbe ili potraži pomoć iz raznih nastavnih oblasti. Takođe, učenik može da unese školski kalendar i razne podsjetnike te da unosi ocjene za sve predmete.

Autori pet pobjedničkih aplikacija stekli su pravo učešća na Regionalnom app izazovu u Banjaluci gdje ih je čekalo “odmjeravanje snaga” sa njihovim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Pročitajte koja je aplikacija pobijedila na trećem Regionalnom app izazovu.

Ukoliko vam se dopada neka od ideja ili aplikacija i želite da kontaktirate tim koji ju je osmislio, kontaktirajte njihovu srednju školu ili pošaljite mail na app.takmicenje@mtel.ba.

Share
Go Top